Wat is de prijs voor het laten maken van een website?

Website maken prijs

De vraag 'Wat kost een website?' wordt vaak gesteld. Maar de prijs is afhankelijk van een aantal zaken. Van iedereen die je deze vraag stelt, krijg je een ander antwoord. Dat lijkt raar, maar na het lezen van dit artikel zal je begrijpen hoe dit kan en snap je hoe de prijs van een website is opgebouwd.

Hoe de kosten van een website zijn opgebouwd

De kosten van een website bestaat uit verschillende elementen. De grootste twee zijn het aantal uren wat besteed wordt aan het ontwerp en ontwikkeling en hoe complex de website in elkaar zit. Deze twee zijn eenmalig, maar webhosting en de domeinnaam zijn kosten die maandelijks terugkomen.

Aantal uren

De kosten van een website zitten in de werkzaamheden en het aantal uren dat aan deze werkzaamheden worden besteed. Sowieso zijn er standaard werkzaamheden die bij elke website terugkomen.

 1. Ontwerpen van verschillende pagina’s
  De verschillende pagina’s (bijvoorbeeld de homepage, de dienstenpagina en de contactpagina) moeten worden ontworpen. Er wordt nagedacht over de te gebruiken kleuren, lettertypes en afbeeldingen.
 2. Verwerken van feedback
  De ontwerpen worden naar de klant gestuurd en na zijn/haar feedback worden de ontwerpen aangepast.
 3. Coderen van de webpagina's
  Als de ontwerpen zijn goedgekeurd worden de webpagina’s gecodeerd. Dit betekent dat de afbeeldingen worden vertaald naar een website. Ook wordt het geheel in een CMS-systeem gebouwd, zodat jij zelf of de webbouwer de inhoud van de pagina’s kan aanpassen.
 4. Vullen van de website
  De teksten, afbeeldingen en andere media worden op de website geplaatst. Vooral bij grote websites kan dit flink wat tijd kosten.
 5. Website wordt getest
  Er wordt gekeken of de website werkt zoals is afgesproken. Alle functionaliteiten worden nagelopen op verschillende browsers. En werkt de website ook goed op smartphones?

De werkzaamheden hierboven hebben allemaal met de daadwerkelijke bouw van de website te maken. Maar het runnen van een bedrijf kost meer tijd. Denk aan vergaderingen met de klant of het doen van de boekhouding. Deze kosten worden allemaal in het uurtarief meegenomen.

Bedrijven rekenen verschillende uurtarieven. Professionele freelancers vragen rond de 60 euro per uur, terwijl grote webbureaus wel tot het dubbele kunnen vragen. In principe betaal je voor de ervaring, creativiteit en aantal medewerkers die betrokken zijn bij het proces. Hierdoor kan een website bij de ene partij slechts honderden euro’s kosten en bij een andere vele duizenden.

Functionaliteit van de website

Naast het aantal uren bepaalt ook de functionaliteit van de website de prijs. Bestaat de website uit slechts een aantal pagina’s met alleen maar tekst? Dan kost het minder uren om de website te ontwerpen en te programmeren dan een website met een reserveringssysteem of koppelingen met andere programma's.

Om deze reden is het belangrijk om eerst na te denken over het doel van de website. In ons eerdere artikel vind je 3 dingen waar je over na moet denken als je een website wilt laten maken.

Webhosting en domeinnaam

Naast de ontwikkeling van de website heb je ook kosten aan het online houden van je website. Webhosting is de naam voor de dienst van het bereikbaar maken van de website en bestaat uit de schijfruimte die de website inneemt op een server. De domeinnaam is het webadres waarmee de website opgeroepen wordt.

De kosten voor webhosting beginnen bij 5 euro per maand voor een eenvoudige website. Een .nl-domeinnaam kost ongeveer 1 euro per maand.

Mocht je speciale wensen hebben in de snelheid van de website of de schijfruimte die je nodig hebt, dan worden deze kosten hoger.

Op een website als Hostingwijzer.nl is het eenvoudig om een hoster te vinden en te vergelijken op prijs én kwaliteit.

Op maat design of standaard templates

Of een website veel of weinig geld kost ligt ook aan de hoeveelheid maatwerk dat gedaan moet worden of de standaardoplossingen die een bedrijf al klaar heeft liggen. Bij Own Identity kiezen we altijd voor een uniek ontwerp welke perfect past bij de uitstraling van je bedrijf, maar hergebruiken we de functionaliteiten die standaard zijn voor iedere website. Hierdoor drukken we de prijzen en blijven onze websites betaalbaar.

Prijzen website

Bij Own Identity laat je een website maken vanaf 1500 euro. Voor deze prijs heb je een one-page website waarvan alle inhoud op één pagina staat (ook wel een one-page website genoemd). Een traditionele website met meerdere pagina’s heb je al vanaf 2500 euro. Deze prijzen zijn een indicatie. Heb je speciale wensen? Zoals het inbouwen van de website in je eigen boekhoudsysteem of koppelingen met andere programma’s? Dan is de prijs op aanvraag. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte.

Meer
artikelen