Craft CMS: hét systeem voor jouw website

Craft cms

Craft CMS is een uitgebreid systeem waarmee het eenvoudig is om complexe en meertalige websites en webshops te bouwen. Doordat Craft CMS niet werkt met standaard templates is elke website een maatwerk website met een uniek webdesign. Is Craft CMS iets voor jou? Lees het in ons artikel.

Wat is Craft CMS?

Craft CMS is een content management systeem waarmee de inhoud van een website beheerd kan worden. Het systeem wordt ontwikkeld door het Amerikaanse Pixel & Tonic. In Craft CMS moet de structuur zelf worden opgebouwd. Deze structuur (bijvoorbeeld die van pagina’s of producten in een webshop) kan de websitebouwer helemaal zelf bepalen. Hierdoor is Craft CMS ontzettend flexibel, en zeer eenvoudig om later uit te bouwen.

Content first!

Craft CMS is voor degene die de inhoud invoert in het systeem erg gemakkelijk in gebruik. Zo is er een preview functie, die laat zien hoe de website eruit ziet, zelfs zonder de wijzigingen te publiceren. Craft CMS ondersteund verschillende versies en concepten, waarmee het makkelijk is om terug te gaan naar een oudere versie. Ook worden allerlei soorten content ondersteund: video’s, afbeeldingen, en allerlei andere bestanden.

Wat is het verschil tussen Craft CMS en WordPress?

WordPress is een van de populairste systemen op eenvoudig een website mee op te zetten. Maar WordPress is eigenlijk bedoeld om blogs mee te bouwen, en hier is alles omheen gebouwd. Als je een simpele website wilt bouwen is dat ideaal, maar wil je meer complexe dingen doen, of afwijken van de standaarden van WordPress, dan blijkt WordPress eigenlijk niet zo heel flexibel.

Veel functionaliteiten (zoals een webshop of meertaligheid) kunnen ingebouwd worden in WordPress met plugins. Door het gigantische aanbod van plugins is het echter moeilijk om er zeker van te zijn dat je een goede vindt. In Craft CMS zijn veel functionaliteiten al standaard ingebouwd. Zo is het makkelijk om meertalige websites te beheren, en Craft Commerce (om webshops mee te maken) wordt uitgegeven door Pixel & Tonic zelf. Ook voor Craft CMS zijn er veel plugins beschikbaar.

Wil je weten welke plugins onmisbaar zijn voor jouw website?
De beste Craft CMS plugins voor jouw website

Een ander punt is dat WordPress heel veel thema’s (ook wel templates) heeft. Dit is een vormgeving waar je website in gegoten wordt. Zo ben je snel klaar met een eenvoudige website. Maar het aanpassen hiervan is soms niet altijd makkelijk. Craft CMS heeft geen ondersteuning voor templates; de vormgeving van de website zul je dus zelf moeten bouwen. Hierdoor is Craft CMS vooral geschikt voor de wat grotere websites die toch al voor een handgemaakte website willen gaan.

Kun je Craft CMS gebruiken als webshop?

Craft CMS is eenvoudig uit te breiden met de plugin Craft Commerce. Hiermee kan je binnen je bestaande Craft CMS installatie ook een webshop bouwen. Craft Commerce is ontzettend uitgebreid en biedt ondersteuning voor meertaligheid, verschillende varianten van een product, custom fields en nog veel meer. Ook voor Craft Commerce geldt dat je de templates zelf moet maken, waardoor het een ontzettend flexibel systeem is.

Meer weten over Craft Commerce?
Lees ons artikel over Craft Commerce

Voor wie is Craft CMS geschikt?

Craft CMS is niet voor iedereen. Zoals we al eerder uitlegden ondersteund Craft CMS geen templates. Dus als je vaak werkt met templates is het misschien lastiger om te beginnen met Craft. Ook is Craft CMS niet altijd gratis (in tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress of Drupal), maar betaal je $299 voor het eerste jaar (hierna $59). Voor Craft Commerce betaal je nog eens $99 of $999 voor het eerste jaar. Craft CMS is trouwens wel gratis voor kleine, persoonlijke websites.

Craft CMS is dus vooral geschikt voor grotere websites of webshops, die gebouwd worden met kwaliteit in het achterhoofd.

Voorbeelden Craft CMS websites

Hieronder een aantal prachtige voorbeelden van websites die met Craft CMS zijn gebouwd.

Giarte

Craft cms website giarte

Website van Giarte, gebouwd met Craft CMS en Craft Commerce

Omegabaars

Craft cms website omegabaars

Craft CMS website van Omegabaars

Segway

Craft cms website segway

Ook de website van Segway maakt gebruik van het Craft CMS

Zelf aan de slag met Craft CMS?

Wil je zelf aan de slag met Craft CMS of ben je benieuwd of het systeem bij jou past? Check dan zeker deze handige linkjes:

Documentatie van Craft

Op deze pagina vind je alle documentatie die te maken heeft met Craft CMS. Informatie over secties, velden en assets.

CraftQuest

Ryan Irelan is een developer met jarenlange ervaring. Op zijn website CraftQuest deelt hij video’s, lessen en cursussen over het werken met Craft. Je leert snel de ins en outs van Craft CMS, met duidelijke voorbeelden en uitleg.

Craft CMS website laten bouwen

Wil je een Craft CMS website laten maken? Of ben je benieuwd of dit nieuwe content management systeem iets voor jou is? Own Identity is een Craft CMS specialist en heeft meer dan 12 jaar ervaring met het bouwen van websites. Neem vrijblijvend contact op; we geven je graag advies.

Meer
artikelen