Craft CMS plugins: de handigste voor jouw website

Craft CMS Plugins

Zoals je misschien al weet, zijn wij groot fan van Craft CMS; hét content management systeem voor flexibele websites op maat. Eén van de krachtige punten van Craft CMS is dat er heel veel plugins beschikbaar zijn. Maar welke plugins werken nou goed en kun jij goed gebruiken op jouw Craft CMS website?

Wat is een Craft CMS plugin?

Een plugin is een kleine stukje code die je website verrijkt met een extra functionaliteit. Plugins voegen als het ware code toe aan je website, zonder dat je die zelf hoeft te schrijven. Of je nu een contactformulier zoekt, een teksteditor nodig hebt of invoeren van data wil automatiseren. Plugins kun je installeren via de Craft Plugin Store of door middel van Composer.

Het is natuurlijk belangrijk dat je Craft CMS plugins goed werken en snel en veilig zijn. En met meer dan 500 plugins die beschikbaar zijn voor Craft CMS is het belangrijk dat je de juiste kiest.

Onze favoriete plugins voor Craft CMS

Onderstaande plugins zijn allemaal (op één na) gebouwd door Pixel & Tonic, de makers van Craft CMS. Hierdoor weet je zeker dat de plugins veilig zijn en goed werken met het systeem. Zo is ook de kans groot dat de plugin lang ondersteund wordt, en ook werkt met nieuwere versies van Craft CMS.

  1. Redactor
  2. Contact Form
  3. Feed Me
  4. Super Table
  5. Mollie voor Craft Commerce

Redactor

Redactor maakt van elk veld een WYSIWYG-editor. Hiermee zie je direct de wijzigingen die je maakt en kun je zelf makkelijk opmaak toevoegen aan jouw webpagina’s.

Contact Form

Een contactformulier is misschien wel het meest gebruikte element op een website. Met een contactformulier kan een websitebezoeker makkelijk een berichtje sturen aan de eigenaar. Met de plugin Contact Form is het een makkie om een contactformulier te verzenden. De mogelijkheden zijn eindeloos doordat je zelf het formulier maakt in HTML. Je kunt dus zoveel mogelijk velden toevoegen als je zelf wilt. Ook is het mogelijk om meerdere ontvangers op te geven of om bijlagen mee te sturen.

Feed Me

Met Feed Me is het heel eenvoudig om data te importeren binnen je Craft CMS website. Zo maak je van een externe XML- of JSON-feed eenvoudig inhoud (entries) of bestanden (assets). Deze feeds kun je zelfs automatiseren, waardoor het toevoegen van content heel simpel is. Ook kun je deze plugin gebruiken om data te migreren van de ene naar de andere website.

Super Table

Super Table is een handige plugin waarmee je een nieuw soort veld (field) aanmaakt. Net zoals Matrix-fields kunnen Super Tables meerdere velden bevatten die dynamisch kunnen worden aangemaakt door de eindgebruiker.

Mollie voor Craft Commerce

Voor Craft CMS webshops is deze plugin een must. Met deze Mollie plugin koppel je eigen webshop makkelijk aan het betaalsysteem van Mollie. De betaalprovider biedt allerlei betaalopties aan, waaronder iDeal, creditcards, Klarna en PayPal. Deze ondersteun je allemaal in één klap door Mollie als betaal-gateway toe te voegen.

Hoe installeer je plugins binnen Craft CMS?

Als je bent ingelogd op het Craft CMS beheerpaneel zie je links de Plugin Store staan. Je kunt de Store ook openen op de website van Craft CMS zelf. Met de Plugin Store kun je eenvoudig plugins doorzoeken door een categorie aan te klikken of een zoekwoord in het zoekveld in te voeren. Standaard zie je de meest populaire plugins staan, maar je kunt ook sorteren op naam of op de laatste update datum. Zo heb je altijd de meest up-to-date plugins op je Craft CMS website.

Craft CMS plugin store

De Plugin Store binnen Craft CMS

Hoe update ik een Craft CMS plugin?

Het updaten van een Craft CMS plugin is net zo makkelijk als het updaten van de website zelf. Ga naar Hulpprogramma’s (Utilities) en kies dan voor Updates. Je kunt vervolgens kiezen welke plugins je wilt updaten. Met Alles updaten (Update All) update je de hele website en plugins in één keer naar de nieuwste versie.

Hulp nodig bij het kiezen van een Craft CMS plugin?

Weet je niet goed welke Craft CMS plugin je nodig hebt? Of heb je hulp nodig bij het aanpassen van je website gebouwd in Craft CMS? Own Identity is een Craft CMS specialist en heeft jarenlange ervaring met het bouwen van websites. Neem vrijblijvend contact op met je vraag.

Meer
artikelen