Wat is een website naam?
Een websitenaam is de naam die je aan je website geeft. Vaak is dit de naam van het bedrijf, de titel van jouw dienst of het onderwerp van de site. Dat kan bijvoorbeeld Own Identity zijn of Mooiste Websites. Het liefst dekt de website naam goed de lading van wat er op de website te vinden is.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is de naam van de website die je intypt in de internetbalk van je browser om de website te bezoeken. Een domeinnaam is de url, het adres voor jouw website. Iedereen mag een domeinnaam registreren en bepaalt naar welke webpagina dit adres verwijst.
Wat is een domeinextensie?
Op het einde van een webadres zie je vaak .nl, .com of .be staan. Dit is de zogenaamde domeinextensie. Door de verschillende extensies zijn er veel meer domeinnamen mogelijk en kan je soms ook zien waar de website vandaan komt. Een .nl domeinnaam wordt vaak gebruikt voor Nederlandse websites, een .be voor Belgische websites en een .com voor internationale websites. Het is ook mogelijk om een .com domeinnaam te gebruiken voor een Nederlandse website.
5 tips voor het kiezen van een goede domeinnaam
Bij het kiezen van een domeinnaam let je erop dat mensen hem kunnen onthouden en dat hij ‘vrij’ is. Hieronder nog een aantal tips waar je op moet letten.
1. Hou het kort
Hoe korter de domeinnaam hoe makkelijker hij in te typen en te onthouden is. Een domeinnaam kan maximaal uit 63 tekens bestaan, maar de ideale lengte is 8 tekens. Onze eigen website naam ownidentity bestaat uit 11 tekens.
2. Hou het eenvoudig
Een website naam die eenvoudig is, is makkelijker te onthouden. Maar ook makkelijker op te schrijven en door te geven (niemand wilt een compleet webadres spellen aan de telefoon).
3. Geen speciale tekens
Gebruik geen tekens die onduidelijk zijn (zoals een cijfer 0 die op een letter O lijkt). Gebruik ook zo min mogelijk streepjes tussen woorden. Andere speciale tekens zijn sowieso niet toegestaan in een domeinnaam.
4. Vermijd alternatieve spellingen
Engelstalige woorden, afkortingen en cijfers kunnen op verschillende manieren geschreven worden (bijvoorbeeld als u of you). Vermijd deze alternatieve spellingen, dit zorgt alleen maar voor verwarring.
5. Hou rekening met zoekmachines
De domeinnaam is nog steeds een belangrijke factor bij zoekmachines. Probeer dan ook zoektermen op te nemen in je domeinnamen als dit bij je bedrijf past. Het wordt dan sowieso duidelijker waar je website over gaat. Een goed voorbeeld hiervan is fruitopjewerk.nl of trainingsbureausignaal.nl. Na het lezen van deze domeinnamen snapt iedereen wat deze bedrijven doen.
Website naam check
Het komt voor dat de website naam die je hebt bedacht al door iemand anders is geregistreerd. Hoe check je nou of je website naam al bezet is?
.nl domeinnaam checken
Op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) check je direct of je .nl domeinnaam vrij of geregistreerd is.
.com domeinnaam check
Verisign is de officiële register van .com domeinnamen. Op hun website kun je direct zien of je gewenste website naam beschikbaar is.
Voorbeelden van goede website namen
- mooistewebsites.nl - De mooiste websites van het internet verzameld op één plek
- fruitopjewerk.nl - Vers fruit voor op de werkvloer
- nu.nl - Nieuwswebsite met wat er nu gebeurt
- dogs.com - Deze domeinnaam is van PetSmart, een online dierenwinkel
Na het kiezen van een website naam...
...begint het pas. Hierna heb je nog webhosting nodig om de website op te plaatsen. En daarna volgt de website zelf natuurlijk nog. Hulp nodig bij het vinden van een goede domeinnaam, het kiezen van de juiste webhosting of het maken van een website? Als internetbureau in Amsterdam doen we alles rond websites. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.