SEO het begin tips

SEO (search engine optimization) oftewel zoekmachine optimalisatie omvat alle taken die ervoor zorgen dat een website wordt gevonden op bepaalde zoekwoorden. Deze activiteiten hebben voornamelijk met de website te maken en hoe deze (technisch) is opgebouwd. Dit artikel gaat over de basis van SEO, en vormt een goede start voor de vindbaarheid van een website.

Bepaal zoekwoorden

SEO begint bij de zoekwoorden; weet waarop je doelgroep zoekt. Hippe, zelfbedachte merknamen voor producten klinken misschien wel heel leuk, maar hierop zal je niet op gevonden worden als je doelgroep deze niet kent. Vermijd ook technisch of medisch jargon.

Duidelijke domeinnaam

Misschien wel net zo belangrijk als de zoekwoorden is de domeinnaam. Probeer een zoekwoord te verwerken in je domeinnaam. Dit schept naast betere vindbaarheid ook duidelijkheid voor de bezoeker.

Geef je webpagina's een titel

De titel van je verschillende webpagina's is erg belangrijk. Deze title lijkt voor de bezoeker verborgen, maar verschijnt bovenaan in je browservenster, en ook in de zoekmachineresultaten. Ook deze titel kan de bezoeker duidelijkheid geven en je kunt de bezoeker hiermee overhalen om jouw website te bezoeken in plaats van jouw concurrent. Zoekmachines zien deze title wel en vinden hem erg belangrijk.

Omschrijf je pagina's

Naast de title van je pagina is ook de description (de omschrijving) erg belangrijk. Ook de omschrijving wordt in de zoekmachine getoond, dus hier moet ook zeker over worden nagedacht. Laat hier ook een aantal keer belangrijke zoekwoorden in terugkomen, maar zorg er wel voor dat de tekst de lading dekt. De SEO op je website kan dan wel zo goed zijn, als de bezoeker niet vindt waar hij naar op zoek is, is de terug-knop zo gevonden.

Bouw je pagina logisch op

Denk eens aan een document of verslag. Deze bestaat vaak uit kopjes, paragrafen en af en toe een afbeelding met bijschrijft. Deze indeling is één op één over te nemen op webpagina's. Zorg ervoor je pagina begint met een heading (kop) en voorzie paragrafen af en toe van een subkop. Zorg er ook voor dat stukken tekst zijn voorzien van een paragraaf-code. Ook afbeeldingen dienen niet te worden vergeten. Aangezien zoekmachines afbeeldingen niet kunnen herkennen zoals mensen dat doen, is het belangrijk de bestandsnaam een logische naam te geven. Foto-waterval-Frankrijk.jpg dekt toch veel beter de lading dan DSC_007241.jpg? Zorg er ook voor dat afbeeldingen worden voorzien van een alt titel. Dit is een alternatieve titel voor schermlezers en wordt dus ook bekeken door zoekmachines. Maak deze alt titel zo beschrijvend mogelijk en verwerk er, indien mogelijk, zoekwoorden in.

Teksten schrijven

Na het volgen van deze SEO-tips kan er begonnen worden met het schrijven van teksten. Hierbij is het belangrijk dat zoekwoorden, maar ook synoniemen ervan, in de teksten terugkomen. Zorg er wel voor dat de tekst nog prettig is om te lezen en maak logische, lopende zinnen. Zoekmachines kunnen namelijk bepaalde pagina's ook als spam bestempelen als een bepaald woord er té vaak opstaat.

Conclusie

Een in de zoekmachine scorende website houdt rekening met:

  • Relevante zoekwoorden, waar daadwerkelijk naar wordt gezocht
  • Een heldere domeinnaam, met het liefst een combinatie van zoekwoorden
  • De title en description, die past bij de pagina
  • Structuur, met kopjes, paragrafen en lijstjes waar van toepassing

Deze tips zijn een begin voor een goed scorende website. Sommige tips zijn wat technisch, maar hopelijk heeft dit artikel het één en ander duidelijk gemaakt.

Hulp nodig met het verwerken van deze tips op uw website? Neem vrijblijvend contact op.

Contact opnemen