De betekenis en associaties van kleuren

Kleuren zijn heel erg belangrijk in een website, ze bepalen voor een groot deel de uitstraling van een ontwerp. In dit artikel wordt er uitgebreid ingegaan op de betekenis van verschillende kleuren.

In het eerder geplaatste artikel 'Websites met prachtige kleuren' was al te zien dat kleuren in websites een groot deel van de uitstraling bepalen. Maar hoe werkt dat nou precies en hoe kun je hier gebruik van maken? In dit artikel wordt hier ingegaan.

Associaties bij kleuren

Kleuren worden, bewust en onbewust, geassocieerd met bepaalde emoties en gevoelens. Zo staat rood voor gevaar en de liefde en wordt groen geassocieerd met gezond en leven.

Je doet er dus goed aan om eerst te bedenken welke gevoelens of emoties je bij je doelgroep wilt bereiken. Wil je betrouwbaar overkomen? Dan is bijvoorbeeld (donker)blauw een goede keuze. Deze kleur straalt betrouwbaarheid en veiligheid uit. Onder andere banken en de politie maakt gebruik van deze associatie.

Hieronder zie je een aantal veelvoorkomende kleuren en de associaties die met deze kleuren worden gemaakt.

Rood

Kleur die staat voor de liefde en passie. Maar tegelijkertijd ook voor gevaar. Zo is bloed rood, en wordt de kleur veel gebruikt in het verkeer in bijvoorbeeld stopborden of in het verkeerslicht.

Blauw

Blauw wordt geassocieerd met veiligheid of betrouwbaarheid. Het is een koele, neutrale kleur welke kalmerend werkt. Het heeft ook wel de associatie met koninklijk, zoals in het gezegde blauw bloed of in de kleurnaam royal blue.

Geel

Geel is één van de meest opvallende kleuren die niet snel over het hoofd gezien zal worden. Wordt vaak geassocieerd met de zon, lente en vrolijkheid. De kleur schijnt energie en creativiteit op te wekken, en wordt door al deze redenen vaak gebruikt als accentkleur of als call to action.

Groen

Groen staat voor veiligheid en wordt in deze context vaak gebruikt als tegenstelling van de kleur rood. Ook staat groen voor de natuur en voor hoop en vrede.

Conclusie

De kleuren van een huisstijl of website zijn zo belangrijk dat er op z'n minst even bij stilgestaan moet worden. Kleuren kies je dus niet zomaar.

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van de juiste kleuren voor uw website of huisstijl? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen